agenda volver

LES PINTURES RUPESTRES DE LA COVA DE LA CATXUPA DE DÉNIA ESTUDI DE CONSERVACIÓ I DIAGNÒSTIC

13 novembre
Categoría

CONFERÈNCIA 

El present treball exposa el cas d'estudi de l'abric de La Catxupa a Dénia, que figura en la primera secció de l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià per la seua catalogació com a Bé d’Interés Cultural (BIC) i pertanyent al territori ARAMPI, (Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica), reconegut per la UNESCO com a Patrimoni Mundial en 1998. Este territori abasta el conjunt d'Art Rupestre més gran d'Europa i recrea una imatge excepcional de l'art prehistòric, caracteritzat per la seua singularitat i la seua innovadora manera de comunicar a través de les narracions visuals i l'antropocentrisme, un tret característic i exclusiu de l'Art Llevantí.

Per a començar a endinsar-nos en estos registres gràfics és de summa importància tindre documents tècnics en matèria de conservació d'esta etapa prehistòrica i de les seues pràctiques socioculturals, ja que són testimoniatge material d'un passat col·lectiu. Emfatitzant la necessitat de revalorar el lloc que ocupen els abrics rupestres de la zona ARAMPI, així com del seu simbolisme, posant-lo en valor per a salvaguardar-ho.
És per això, que es realitza este estudi teòric-empíric sobre les pintures rupestres de La
Catxupa, on s'observa, examina i analitza l'estat de conservació actual de l'abric, s'identifiquen les patologies i els riscos potencials a causa del seu suport i ubicació, i, finalment, es fa una proposta de conservació preventiva de l'enclavament.


Més informació i reserves:

Museu Etnològic de Dénia

966420260